Siirry suoraan sisältöön

Angu-ankerias – Biosfäärin uusi maskotti

Biosfääri sai viime vuonna uuden maskotin, Angu-ankeriaan (Anguilla anguilla). Vuonna 2023 Synttärisitseillä julkistimme MYY ry:n käsityökerhon meille tekemän upean luonnollisen kokoisen ankeriaan (kuvassa) ja Julius Ulpovaaran luoman uusia tuotteitammekin kaunistavan piirroksen.

Mutta miksi ankerias?

Ankerias on maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalainen kala. Ankeriaan elämästä tiedetään kuitenkin erittäin vähän. Vallitsevan tiedon mukaan ankeriaat kuoriutuvat Sargassomerellä. Toukkavaiheen jälkeiset poikaset eli lasiankeriaat vaeltavat merivirtojen mukana ja nousevat jokia pitkin sisävesiin kasvamaan. Aikuiset kelta-ankeriaat kehittyvät sukukypsiksi hopea-ankeriaiksi, jotka vaeltavat takaisin Sargassomerelle kutemaan elämänsä viimeisenä tekona.

Suomessa luontaista elinkiertoa ei kuitenkaan tapahdu, koska sisävesiin johtavat joet on padottu. Suomen ankeriaskantaa ylläpidetään siirtämällä mereltä pyydettyjä lasiankeriaita järviin. Tämä ei tue lajin säilymistä, vaan pohjimmaisena motiivina on kalastaminen; äärimmäisestä uhanalaisuudestaan huolimatta ankerias on rauhoitettu Suomessa vain 11 kuukautta vuodessa.

Luulisi, että äärimmäisen uhanalaisen lajin suojelu olisi selkeä prioriteetti. Näin ei kuitenkaan ole, ja lajin eteen tehtävä suojelutyökin on haastavaa. Ankerias kun ei ole söpö tai pörröinen, kuten naali tai saimaannorppa, eikä siten vetoa suurimpaan osaan ihmisistä. Jokainen voi kuitenkin tukea toimillaan ankeriaan tilannetta. Helpoin teko on olla ostamatta tai syömättä sekä villiä että kasvatettua ankeriasta. Toinen on luonnonsuojelutyön tukeminen. Etenkin patojen purku edistää luonnonvaraisten ankeriaiden tilaa, ja tukee myös muutenkin virtavesien tilaa.

Biosfääri haluaa nostaa tämän upean lajin esille valitsemalla sen maskotiksemme. Tuotevalikoimamme sai myös lisäystä Angun koristamista kierrätysmateriaaleista valmistetuista kangaskasseista, T-paidoista ja collegeista. Kaikki tuotteista saamamme voitot lahjoitetaan luonnonsuojeluun!

Tilauksia voi tehdä verkkokaupassa 10.3.24 asti. T-paitoja ja collegeja pääsee sovittamaan perjantaina 8.3. klo 9-14 välisenä aikana Bio3 kertsillä. Vaatteita voi toki tilata myös sovittamatta. Suosittelemme tällöin tilaamaan yhtä kokoa suuremman vaihtoehdon kuin normaalisti tilaisit.

Lähteet:

  • WWF:n kalaopas (päivitetty 09/2023). Ankerias. https://wwf.fi/ruoka/kalaopas/laji/ankerias/
  • Cresci A., Durif, C.M., Paris, C.B. et al. Glass eels (Anguilla anguilla) imprint the magnetic direction of tidal currents from their juvenile estuaries. Commun Biol 2, 366 (2019). https://doi.org/10.1038/s42003-019-0619-8

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *