Ylioppilaslehti julkaisi 8.9.2023 artikkelin “Toimittaja testaa adhd-lääkkeillä tehostetun työskentelyn”.
Ylioppilaslehti on Suomen vanhin ja laajin ylioppilaslehti, joka kykenee hyvinkin korkealaatuiseen journalismiin. Tällä kertaa Ylioppilaslehti on kuitenkin tehnyt virheen.
Artikkelissa anonyyminä pysyttelevä toimittaja testaa toisen henkilön reseptilääkkeitä tehostaakseen omaa työntekoaan, kertoo kuinka hänestä tulee “eläin” ja että “olo on pirinen”, ja tämän jälkeen siirrytään myös lääkkeiden viihdekäyttöön. Samaan aikaan ne ihmiset, joille on lääkettä reseptillä määrätty, kärsii lääkkeiden saatavuuden ongelmista. Artikkelissa sivuutetaan täysin se ryhmä, joka tarvitsee lääkkeitä pärjätäkseen arjessa sekä neurotyypillisille rakennetussa yhteiskunnassa, nimittäin ADHD-ihmiset itse ja muut ADHD-lääkitystä tarvitsevat, kuten narkolepsiaa sairastavat. Lääkkeiden väärinkäyttö opiskelun ja työnteon tehosteena on oikea ilmiö, mutta aihetta olisi voinut lähestyä monesta tutkivan journalismin näkökulmasta. Valmiiksi marginalisoidun ryhmän toissijaistaminen ei ole ok.
Koemme artikkelin kanssa vähintäänkin yhtä hämmentäväksi Ylioppilaslehden päätoimittajan kommentit Helsingin Sanomien artikkelissa ja Ylioppilaslehden instagram-postauksessa 13.9.2023. Päätoimittaja kertoo artikkelin kritisoivan yhteiskunnan suorittamisen kulttuuria ja lääkkeiden väärinkäyttöä huumorin kautta. Tämä ei välity tekstistä. Päinvastoin se luo lukijoille kuvan tehokkuuskeskeisen suorituskulttuurin normalisoinnista ja lääkkeiden väärinkäytön romantisoinnista, ellei siihen kannustamisesta. Toimitus kuitenkin seisoo palautteesta huolimatta yhä artikkelin takana ja puolustaa sitä, koska ”se on hyvä”.
Artikkelin voidaan myös nähdä rikkovan HYY:n omistajaohjausasiakirjaa (Y-KOOMA), jossa Ylioppilaslehdeltä velvoitetaan muun muassa yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden huomioinnin lisäksi sitoutumista HYY:n turvallisemman tilan periaatteisiin. Periaatteissa todetaan, että jos rikot niitä, tulee sinun pyytää sitä anteeksi.
Virheiden tekeminen on inhimillistä ja sitä sattuu kaikille. Sen myöntäminen ja vilpitön anteeksipyyntö ovat ensiaskel eteenpäin siirtymisessä. Anteeksipyyntö ei ole kuitenkaan toisen tunnereaktion, kuten aiheutuneen mielipahan, pahoittelua.
Ylioppilaskunta käyttää budjetistaan vuosittain kolmannesmiljoona euroa Ylioppilaslehteen. Uskomme Ylioppilaslehden rooliin varteenotettavana ja vaikuttavana vapaan journalismin toimijana. Tällaista toimintaa emme kuitenkaan odota.
Tukea opiskeluun erityisjärjestelyiden kautta
Neuroepätyypillisiä arvioidaan olevan väestössä 15–20 %, ja ADHD:ta, eli aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriötä, esiintyy arviolta 3–4 %:lla aikuisista. Yhteiskunnan rakenteissa ja kulttuurissa on paljon neuromoninaisia syrjiviä piirteitä, joita myös meidän yliopistomme opiskelijat joutuvat kohtaamaan arjessaan ja opinnoissaan. Opiskelijat joutuvat esimerkiksi vaatimaan oikeuksiensa toteutumista opinnoissa, sillä erityisjärjestelyiden myöntämisestä huolimatta niiden saaminen voi olla toisinaan hankalaa.
Voit saada apua ja tietoa neuromoninaisuudesta, kuten ADHD:sta, esimerkiksi YTHS:ltä, Nyyti ry:stä ja ADHD-liiton sivuilta. Voit myös hakea yliopistolta erityisjärjestelyjä opintojen suorittamisen tueksi ottamalla yhteyttä specialneeds@helsinki.fi tai yliopiston opinto-ohjaajaan. Lisätietoa ja ohjeita löydät alla olevista linkeistä.
https://www.yths.fi/terveystietopankki/adhd/
https://www.nyyti.fi/blogi/adhd-ja-korkeakouluopiskelu/
https://adhd-liitto.fi/adhd-tietoa/yleista-tietoa-adhdsta/
https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/yksilollisilla-jarjestelyilla-lisatukea-opiskeluun
Ps. Jos kuulut yliopiston henkilökuntaan, suosittelemme tutustumaan opettajien erityistilanneohjeisiin:
Lähteet:
https://ylioppilaslehti.fi/2023/09/toimittaja-testaa-adhd-laakkeilla-tehostetun-tyoskentelyn/
https://www.hs.fi/nyt/art-2000009852214.html
https://www.instagram.com/p/CxIheLNsf9A/?img_index=1
https://hyy.fi/app/uploads/2022/09/fin-2022-y-kooma-hyvaksytty.pdf
https://hyy.fi/app/uploads/2021/09/2021-fin-hyyn-turvallisemman-tilan-periaatteet.pdf
https://www.nyyti.fi/blogi/adhd-ja-korkeakouluopiskelu/
https://adhd-liitto.fi/neuromoninaisuus-hapea-ja-psyykkinen-turvallisuus-asiantuntijatyossa/