Koulutus on investointi tulevaisuuteen. Siitä ei ole epäilystäkään. Tulevaisuuden osaajilta leikkaaminen ja heidän kyykyttämisensä ei tule nostamaan Suomea tästä taantumasta. Juuri se kuitenkin vaikuttaa olevan valtaa pitävien ajatuksena ja suunnitelmana.
Monien muistissa on todennäköisesti vielä tuoreena hieman yli vuoden takainen Kokoomuksen ja sen nuorisojärjestöjen puheenjohtajien julkaisu, jossa he vannottivat talouden tasapainottamisen olevan valintoja, ja yksi näistä valinnoista on koulutus, josta ei pidä säästää. Vielä silloin he lupasivat, että koulutuksesta ei leikata, ja opiskelijan toimeentulo turvataan ja sitä joustavoitetaan. Suora lupaus oli, että opiskelijoita ei siirretä pois yleisen asumistuen piiristä.
Mutta miten kävikään? Koulutuksesta, niin korkeakoulutuksesta kuin toiseltakin asteelta, leikataan, opintotuen indeksikorotukset jäädytetään, ja opiskelijat siirretään pois yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle. Kolmen suora sekä leikkausten että lupausten pettämisen osalta.
Ainoa helpotus opiskelijoiden toimeentuloon on opintolainan valtiontakauksen nostaminen. Tämä tulee kuitenkin huomattavasti kasvattamaan opintolainakantaa. Onko oikein ajaa yksi yhteiskunnan luokka elämään yhä enenevissä määrin lainarahalla? Kun valtio ei voi enää ottaa velkaa (mitä se silti ottaa), pakotetaan opiskelijat tekemään se.
Arvonlisäveroprosenttien nostaminen on sekin napakka isku opiskelijoiden näpeille. Alvin nosto iskee kaikkiin ihmisiin, mutta esimerkiksi jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella eläviin opiskelijoihin se iskee kaikkein kipeimmin.
Vastustamme Biosfääri ry:ssä kaikkia näitä hallituksen toimia. Tulevaisuuden osaajiin kohdistuvan kurjistamisen ja kurittamisen sijaan valtio voisi kohdistaa sopeutustoimensa esimerkiksi omaisuuden verottamiseen kaventaen samalla nykyisiä tuloeroja, ja ympäristölle haitallisten tukien (joita jaetaan yli kolme miljardia euroa vuodessa!) leikkaamiseen.
Olemme myös samoilla linjoilla Kannunvalajat ry:n hiljattain julkaiseman kannanoton kanssa: Suomea ei saada nousuun motivoituneimpia opiskelijoita rankaisemalla ja tuplamaistereita estämällä. Koulutustaso saadaan nousuun vain turvaamalla ja tukemalla korkeakoulujen perusrahoitusta. Elämme nykyään maailmassa, jonka ongelmat ovat moniuloitteisempia ja -alaisempia kuin koskaan, ja niiden ratkaiseminen vaatii vankkaa poikkitieteellistä osaamista.
Toukokuussa astui myös voimaan muutos avoimesta korkeakouluopetuksesta perittävien maksujen enimmäismäärän kolminkertaistamisesta. Ajatuksena tässä lienee tasokkaamman opetustarjonnan mahdollistaminen maksuja nostamalla, mutta tämä jää todellisuudessa vain korkeintaan koulutusleikkausten varjoon syntyvän aukon paikkaamiseen. Samaan aikaan poistetaan aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaat, joten entistä harvemmalla on enää mahdollisuus täydentää omaa osaamistaan. Poliitikot tekevät sen lisäksi alanvaihdostakin entistä vaikeampaa ja samalla tiede- ja kulttuuriministeri Multala peräänkuuluttaa korkeakouluja olemaan joustavampia alanvaihdon suhteen.
Hallituksen linjaa kuvastaa hyvin myös se, että yhdenvertaisuuden nimissä tehdään asioista kaikille yhtä kurjia. Tällainen on esimerkiksi ilmoille heitetty ehdotus yliopisto-opintojen lisäaikahakemuksen muuttamisesta maksulliseksi ammattikorkeakoulujen tapaan. Ehkä se on korkeakouluopiskelijoiden kesken reilua, mutta niin olisi maksuista kokonaan luopuminenkin. Yhdenvertaisuuden taustalla pitäisi olla ajatus, että kaikkia kohdellaan yhtä hyvin, ei, että kaikkia kohdellaan yhtä huonosti. Opiskelijat ovat joutuneet tällä hallituskaudella jo tarpeeksi toimimaan syntipukkeina ja heittopusseina. Opiskelijoiden halutaan myös tekevän enemmän töitä, mutta valmistuvan samalla nopeammin. Vaikuttaa, että tästä vastaavat viranomaiset ovat aina vain todellisuudesta vieraantuneempia.
Kaikin tavoin kestämättömän ja vinoutuneen politiikan lisäksi hallituspuolueet jättävät jälkeensä vain törkeästi rikottuja lupauksia. Kun meillä ei ole enää edes luottamusta, niin mitä jää jäljelle, vai jääkö jäljelle mitään? Tulevaisuuden tukipilareita ei tule romuttaa jo alkutekijöihinsä.
Lähteitä:
https://helda.helsinki.fi/items/7528589b-840e-4921-ba64-642ad8fcf04e
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010363822.html
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010365569.html
https://hyy.fi/fi/uutiset/suomen-hallitus-vie-opiskelijoilta-katonkin-paan-paalta/
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010385574.html
https://hyy.fi/fi/uutiset/vastustamme-50-euron-maksun-lisaamista-lisaajan-hakemiseen/